Cześć,
Kanadyjski właściciel się zgłasza, mam VIN F618***, co sprawia, że mój samochód jest jednym z pierwszych 2000 wyprodukowanych. Miałem ten problem w listopadzie. To, co zaczęło się jako usterka akumulatora trakcyjnego, przerodziło się w zatrzymanie ładowania samochodu przy 72% i wyświetlanie "pełny", tak jak zgłaszali inni.
Otrzymałem również całą listę wymówek dotyczących opóźnienia, z których żadnej nie wierzyłem. Czekałem dwa miesiące w "światowej kolejce", a następnie kolejny tydzień, podczas gdy samochód wrócił do naprawy. Otrzymałem samochód z powrotem dzień po diagnozie, więc jeździłem nim z usterką i "72% pełnym stanem naładowania" przez dwa miesiące, podczas gdy czekałem.
Doradca serwisowy mówi, że miałem "szczęście", ponieważ mój bilet serwisowy został otwarty, co zapewniło mi miejsce w kolejce. Powiedziano mi również, że czekamy na odpowiedź od "inżynierii", aby "udostępnić poprawkę", co oznaczało, że a) wymyślali poprawkę i b) wymyślali, jak to zrobić. Następnie nastąpiło zwyczajowe "opóźnienie z powodu braku części", co w dużej mierze dotyczyło śrub, na podstawie dokumentacji.
Ostateczna naprawa polegała na wymianie modułu akumulatora nr 36. Po zdjęciu pokrywy akumulatora wysokiego napięcia zauważyli, że uszczelka wargowa oderwała się od obudowy. Po zakończeniu wszystko wygląda dobrze, ale minęły około trzech tygodni. Samochód od czasu do czasu robi dziwne rzeczy (tempomat nie działa; problemy z profilem), więc mam to na oku, ale będę musiał poczekać do wiosny, aby mieć pewność, jaki wpływ ma naprawa na sam akumulator wysokiego napięcia.
W ciągu dwóch miesięcy nie otrzymałem ani jednego oddzwonienia od nikogo, żadnych SMS-ów, żadnych e-maili, nic. Dzwoniłem z prośbą o aktualizacje wiele razy i nic. Zostawione wiadomości głosowe, brak oddzwaniania. Wysłałem e-mail do kierownika serwisu, który zadzwonił do mnie, a następnie przegapił swój własny, narzucony termin oddzwonienia do mnie, aby przekazać mi aktualizację. Przez cały czas dziękowano mi za cierpliwość i zachęcano do poczucia szczęścia i wdzięczności, że bilet serwisowy został otwarty, ponieważ zapewniło to moje miejsce w światowej kolejce, a inni klienci nie mieli takiego szczęścia, więc powinienem pokazać, jak bardzo jestem wdzięczny w ankiecie, która nastąpi. Ogólnie rzecz biorąc, minęły dokładnie dwa miesiące kalendarzowe, zanim otrzymałem telefon w sprawie naprawy i kolejny tydzień w warsztacie.
Poprzedni serwis odbył się we wrześniu w celu wymiany 2 akumulatorów pomocniczych, oddzielnej, ale podobnej próby, która została rozwiązana po 1483 dolarach i zajęła sześć dni.
Co gorsza (lub bardziej zabawne), otrzymałem e-mail rozsyłany od Jaguara z pytaniem, czy chcę wpisać swoje nazwisko, aby zarezerwować miejsce, aby być jednym z pierwszych, którzy otrzymają nowy samochód GT... Ta firma po prostu nie może konkurować z Bentleyem i innymi w nowym szczeblu, który obierają dla tego ponownego uruchomienia EV. Kocham mój samochód, ale serwis i opieka posprzedażna w tym momencie są okropne. Nie jestem wkurzonym facetem, nie jestem wymagającym klientem i nie jestem krzykaczem. Proszę tylko, żeby zadzwonili do mnie i informowali mnie na bieżąco, nawet jeśli to "hej, stary, jeszcze nie ma wieści. Wciąż czekamy..."
Wiedza zgromadzona tutaj na tym forum z dyskusji i dzielenia się doświadczeniami przez właścicieli była absolutnie kluczowa dla poruszania się po tej relacji z dealerami/doradcami serwisowymi. Te samochody są na drogach od 5 lat, a wymówki "hej, wszystko jest nowe, uczymy się, nie ma na to żadnej mapy drogowej, więc dziękuję za cierpliwość" stały się cienkie lata temu i są nie do przyjęcia w tym momencie w moim zdaniem.
To nie jest rant, to tylko moje sprawozdanie z moich doświadczeń. Mam nadzieję, że inni uznają to za pomocne.