Type2 Charging - Jaguar I-Pace EV400 Forum
 3Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 21 (permalink) Old 01-20-2019, 03:53 AM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Dec 2018
Location: Norway
Posts: 139
Type2 Charging

I was excited to see a free Type2/Mode2 charging box available at one of my nearby grocery stores. Plugged it in and all I ever got was "Initializing" but never got any charge. There was a Hyundai Kona in the slot beside my and that was charging fine. Went back again the next day to try the charge box that the Kona was charging from the day before with the same result. The LEDs on the charge box were blinking orange which obviously states fault. I did notice the charge box was stamped with 32A but I did not see if it was a single phase or setup with 3 phase. Obviously the i-pace can charge at 7.4kw with its onboard AC charger. Anyone have any ideas what could be causing this?
phila is offline  
post #2 of 21 (permalink) Old 01-20-2019, 05:10 AM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Dec 2018
Location: Norway
Posts: 139
I did just see this post here which states that even if the wall box is set at 3 phase charging it should still charge, although at the slower rate. I guess most in this forum are not too familiar with the Type2 Europe style of charging, but still maybe someone has an idea why I wasnt getting any charge at all out of that box or if others have experienced the same.

https://ev-database.org/car/1097/Jag...e#charge-table
phila is offline  
post #3 of 21 (permalink) Old 01-20-2019, 10:13 AM
Senior Member
 
Join Date: Nov 2018
Location: Scottsdale, AZ
Posts: 356
Did you try unlocking & locking?
WattAJag is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 21 (permalink) Old 01-20-2019, 11:59 AM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Dec 2018
Location: Norway
Posts: 139
I hit the unlock button 2x to release the cable numerous times and connected again. But i never did select unlock & lock consecutively. What does this do?
phila is offline  
post #5 of 21 (permalink) Old 01-20-2019, 12:22 PM
Senior Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Castro Valley, CA
Posts: 678
Busted charger? Needed some kind of sign in?
jsimon7777 is online now  
post #6 of 21 (permalink) Old 01-20-2019, 12:28 PM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Dec 2018
Location: Norway
Posts: 139
I went into the store and got them to have a look at they said all has been fine and there is not authentication required, just plug and it charges. I even tried the charger the Kona was charging on a day after and same result.
phila is offline  
post #7 of 21 (permalink) Old 01-20-2019, 12:28 PM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Dec 2018
Location: Norway
Posts: 139
the normal EVSE that comes with the I-Pace and connects against a normal socket has always worked by the way.
phila is offline  
post #8 of 21 (permalink) Old 01-20-2019, 12:55 PM
Senior Member
 
McRat's Avatar
 
Join Date: May 2018
Location: Norco, California, USA
Posts: 1,322
Odd. Most common fault is ground fault, but if you can charge at home it's not your car.
Have you tried any other public chargers?

The people to contact would be the network or mfr of the charging station. They would know the most about it.

Jaguar i-Pace FE Photon Red 20" wheels, "Leaper"
Two Chevrolet Volts in service
24.2 kW x 480v 3ph solar array self-installed.
McRat is online now  
post #9 of 21 (permalink) Old 01-20-2019, 01:52 PM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Dec 2018
Location: Norway
Posts: 139
I have charged with public CCS (Fast Chargers) and EVSE both at my home for just a couple minutes and at public locations without any issues, but I have never tried a Type2 <-> Type2 charge until this charge box. This particular charge box is free and is not networked so just something that store offers their customers. I will test out some networked, public Type2 chargers as well soon. Im using the cable which I got from the dealers. There they only had a Type2 charger and since my car was almost full when I got it im assuming its not the car.
phila is offline  
post #10 of 21 (permalink) Old 01-20-2019, 04:45 PM
Senior Member
 
Join Date: Sep 2018
Location: So Calif
Posts: 381
Yes charging is a bit odd on the IPace. Too many sequences or positions and the charging stops. Almost like it does not want to charge.
My Schneider EVSE has a delay function that does not work with IPace. Worked fine on LEAF and RAV4
Why does Ipace stop charging when I want to just reach in and grab something.
I charged for 90 minutes last night with a manual stop as I did not want a full charge. Was to give another 30 minutes this morning (at home) and no go. Lame.
Is there an option to NOT lock the cord? Makes plug sharing at work difficult.
Public CCS by my house seems to operate but not with my Ipace (EV Pump). Electrek also had trouble with CCS provided by Electrify America.
All this leaves me constantly guessing what will work and what will not.

This primary function has just not received the attention it needs. Seems this could be very unreliable on the road.
Time2Roll is offline  
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The Most Flexible I-Pace Charging Solution NerdUno 2018+ I-Pace EV Batteries And Charging 67 09-24-2019 11:35 PM
Home Charging SabrToothSqrl 2018+ I-Pace EV Batteries And Charging 16 02-06-2019 11:21 AM
Optimizing Public Battery Charging offroadjag 2018+ Jaguar I-Pace EV 400 General Discussion 8 01-15-2019 12:47 PM
Charging discrepancies jaysellshm 2018+ I-Pace EV Batteries And Charging 13 12-03-2018 07:52 PM
Jaguar Should Join Porsche Turbo Charging PinkJaguar 2018+ I-Pace EV Batteries And Charging 10 11-27-2017 12:34 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome